Dzieci z grupy ,,Pszczółki" bardzo chętnie biorą udział w zajęciach kulinarnych. Tym razem własnoręcznie przygotowały pyszną i zdrową sałatkę owocową. Przedszkolaki utrwaliły wiadomości na temat owoców, poznały ich wartości odżywcze dla prawidłowego rozwoju. Dzieci z grupy „Słoneczka” i „Pszczółki” podjęły wielkie wyzwanie pod hasłem „Robimy zdrowe kanapki”. Zanim jednak przystąpiły do zadania dowiedziały się, jakie wartości odżywcze mają warzywa. Nazywały kolory i kształty warzyw, z których można zrobić smaczne i zdrowe kanapki. Na stolikach znajdowały się ułożone na talerzach: pieczywo, masło, ser, wędlinka i warzywa. Po umyciu rąk oraz warzyw, dzieci przystąpiły do zrobienia pięknych kanapek. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie ułożyły na nim wybrane przez siebie produkty. Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zjadły przygotowane przez siebie kanapki, które wyglądały pięknie i kolorowo. Dzięki takim zajęciom dzieci kształtują w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię i dbałość o higienę podczas spożywania posiłku. Dziękujemy Rodzicom za zakup produktów niezbędnych do zrobienia kanapek. Przedszkolaki z grupy VI "Żabki" poznają zasady zdrowego odżywiania. W ramach realizacji zadań z zakresu promocji zdrowia wśród przedszkolaków, dzieci własnoręcznie przygotowały witaminową sałatkę owocową. Zajęcia kulinarne sprawiły dzieciom wiele satysfakcji, jednocześnie uświadomiły, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu.
Przedszkolaki z grupy "Żabki" obchodziły 15 października Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Wspólnie przygotowywały szaszłyki owocowe oraz sok owocowo - warzywny. Celem zajęć było propagowanie zdrowego stylu życia oraz zachęcenie do zamiany słodyczy na zdrowe, kolorowe przekąski. Dnia 5 października w grupie VII – „Orzeszki” odbyło się spotkanie z pielęgniarką -panią Bożeną Jasińską. Wizyta pielęgniarki miała związek z realizowanym w przedszkolu cyklem zajęć dotyczących zdrowia. Podczas spotkania dzieci miały okazję dowiedzieć się więcej o trudnym zawodzie pielęgniarki, pokonać lęk przed zabiegami medycznymi, a przede wszystkim wzbogacić i utrwalić swoje wiadomości na temat sposobów dbania o zdrowie i higienę. Przedszkolaki otrzymały wiele cennych wskazówek dotyczących zasad zdrowego odżywiania. Pielęgniarka podkreśliła olbrzymie znaczenie jakie dla zdrowia ma pełnowartościowy posiłek, picie odpowiednio dużej ilości wody oraz spożywanie owoców i warzyw. Największą atrakcją dla przedszkolaków okazała się prezentacja rekwizytów potrzebnych do codziennej pracy pielęgniarki oraz demonstracja niektórych prostych zabiegów (mierzenie temperatury, mierzenie pulsu). Owoce są źródłem witamin, dlatego na zajęciach zachęcamy dzieci do ich spożywania. Najlepszym sposobem na przekonanie przedszkolaków do spożywania owoców są działania praktyczne, dzięki którym dzieci z grupy „Orzeszki” dnia 1 października zrobiły pyszne owocowe szaszłyki. Była to również okazja do porównywania wyglądu i smaku wybranych owoców krajowych i zagranicznych. Po skończonej pracy wszystkie dzieci ze smakiem zjadły owocowe przysmaki. Przedszkolakom bardzo smakowała własnoręcznie wykonana potrawa. Przygotowanie szaszłyków dało dzieciom wiele satysfakcji i radości. |