W marcu w starszej grupie wiekowej (klasy IV – VI) na godzinach wychowawczych przeprowadzono pogadanki nt. : "Jestem tym co jem? – rola racjonalnego żywienia na co dzień". Zakres treści dotyczył znaczenia składników pokarmowych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Celem głównym lekcji było promowanie zdrowego sposobu odżywiania. W trakcie zajęć uczniowie pogłębili wiedzę nt. zdrowego odżywiania.
Poznali pokarmy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, wyjaśniali w jaki sposób należy zadbać o swoje ciało, aby być zdrowym.
Omawiali rolę poszczególnych składników pokarmowych w organizmie jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i woda. Uczniowie pogłębili wiedzę na temat piramidy zdrowia.
Podczas dyskusji wskazywali na zasady zdrowego odżywiania oraz nawyki żywieniowe naszego społeczeństwa. Zajęcia były prowadzone z wykorzystaniem następujących metod:
podająca – pogadanka
problemowa – dyskusja tematyczna
Wypracowano następujące wnioski:
Rodzaj pożywienia wpływa na odporność i długość życia oraz na jego jakość.
W pożywieniu człowieka powinny znaleźć się wszystkie składniki odżywcze.
Aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie to dwa nieodłączne czynniki decydujące o prawidłowym rozwoju naszego organizmu.
O tym, że należy zdrowo się odżywiać przypomina gazetka wisząca w korytarzu szkolnym wykonana przez uczniów klasy Vb.