Moduł: odżywianie
Zadanie: ,,Poznajmy się” - Przedstawienie produktów, które są wartościowe i przyjazne dla naszego zdrowia; zasady kupowania i przechowywania produktów.
W ramach realizacji Programu Szkoły Promującej Zdrowie ,,Nasze zdrowie – nasza sprawa” uczniowie klas piątych i szóstych robiliśmy sałatki warzywne i owocowe na lekcjach techniki. Głównym celem zajęć była popularyzacja częstego spożywania warzyw i owoców oraz wzrost świadomości wśród uczniów odnośnie sposobów zdrowego stylu życia i odżywiania. Uczniowie zadanie to wykonywali w grupach. Zanim przystąpili do robienia sałatek poznali podstawowe zasady savoir – vivre przy stole. Uczniowie dowiedzieli się również, że prawidłowo skomponowana dieta i racjonalne odżywianie mają ogromny wpływ na nasze zdrowie fizyczne. Poznali też wartości odżywcze warzyw i owoców.
Do wykonania tego zadania należało przynieść niezbędne produkty i przybory. Podczas krojenia składników sałatki należało zachować podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa. Różnorodność składników umożliwiała skomponowanie sałatki według własnego pomysłu, pozwalając tym samym na spełnienie swoich fantazji kulinarnych. Poza tym wspólna praca przy sporządzaniu sałatki dostarczyła dzieciom wiele radości i przyjemności.
< Poprzednia | Następna > |
---|