Zdrowie dziecka, jego prawidłowy wzrost i rozwój, dobre samopoczucie, korzystne relacje między rówieśnikami, zależą między innymi od odpowiedniego żywienia, czyli w dużej mierze od właściwie zestawionych i rozłożonych posiłków w ciągu dnia. Nasza stołówka szkolna planując jadłospisy uwzględnia w nich zasady prawidłowego żywienia.
W naszej szkole jest dobrze wyposażona kuchnia oraz estetyczna, ładna stołówka, w której posiłek spożywa ponad 60% uczniów naszej szkoły. Serwowane w stołówce obiady są dwudaniowe. Zawsze składają się z zupy i drugiego dania, ziemniaki (czasem kasza) oraz surówki i owoce. Do tego jest jeszcze kompot. Obiady są przygotowywane na miejscu i muszą być zdrowe. Menu jest zgodne z wytycznymi kuratorium oświaty oraz przepisami stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Smaczny, dwudaniowy posiłek uczniowie jedzą w czasie dwóch przerw: 11.25 i 12.30. W czasie obiadu dyżurują w stołówce nauczyciele, co zapewnia dzieciom całkowite bezpieczeństwo. Nauczyciele uczą dzieci posługiwać się sztućcami oraz kulturalnie zachowywać się przy stole, pomagają najmłodszym odnaleźć się w rzeczywistości szkolnej.
Rodzice chętnie zapisują dzieci, bo - jak twierdzą - mają gwarancję pełnowartościowego posiłku.
< Poprzednia | Następna > |
---|