Program profilaktyczny realizowany w klasach czwartych. Celem programu jest zapoznanie uczniów z zasadami zdrowego odżywiania, właściwy dobór składników odżywczych oraz umiejętność tworzenia dziennych jadłospisów. Szczególnie ważnym elementem programu są owoce i warzywa z podziałem na kolory, gdzie każdy kolor warzywa i owocu jest nośnikiem witamin, makro i mikroelementów. Zaspakajanie organizmu w potrzebne składniki to najlepszy sposób na prawidłowe odżywianie i wzrost organizmu, eliminacja wielu groźnych chorób oraz urozmaicenie posiłków. Uczniowie dowiedzieli się, dlaczego bardzo ważnym dodatkiem do obiadu jest surówka a w ciągu dnia sałatki oraz świeże owoce i warzywa.
Bardzo ważnym punktem naszych zajęć było zrobienie sałatki owocowej lub warzywnej. Uczniowie byli zaangażowani i w grupach wykonali sałatki z przepisów swojej mamy lub babci. Po wykonaniu chętnie konsumowali i dzielili się z koleżankami i kolegami.
< Poprzednia | Następna > |
---|