Sprawozdanie ze spotkania klas siódmych w ramach programu Szkoły promującej zdrowie.
Moduł: odżywianie
Dnia 30.10.2017r. klasy 7a i 7b brały udział w spotkaniu z p. Zofią Bielską z mławskiego sanepidu na temat: Zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży. Prowadząca omówiła i przedstawiła 10 zasad zdrowego żywienia. Podała dane statystyczne dotyczące dzieci otyłych z całej Polski – okazuje się, że jest ich najwięcej w województwie mazowieckim. Otyłość jest schorzeniem, które powoduje, że tłuszcz w talii podwyższa poziom niektórych hormonów, które mogą przyśpieszyć procesy nowotworowe, choroby krążeniowe, serca, cukrzycę. Przyczyną może być choroba, uwarunkowania genetyczne, przyjmowanie leków, a u 95% nadwaga i otyłość jest wynikiem przekarmienia, czyli spożywania większej ilości kalorii, niż wynosi zapotrzebowanie organizmu. Dlatego prawidłowe żywienie jest podstawą zdrowia każdego z nas, zwłaszcza dzieci i młodzieży.
Prowadząca podała 10 zasad prawidłowego żywienia:
Prowadząca omówiła jak powinny odżywiać się dzieci w wieku szkolnym i młodzież,
z jakich produktów i potraw powinny składać się posiłki do szkoły. Przedstawiła zalecenia, które są przestrzegane przy sporządzaniu podstawowych posiłków: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.
Uczniowie bardzo uważnie słuchali, zadawali pytania związane z otyłością, z jej następstwami a w szczególności z zapobieganiem i leczeniem tej choroby.
Podsumowując zajęcia prowadząca stwierdziła, że zdrowie to dobrostan fizyczny i psychiczny, a nie tylko brak choroby. W miarę możliwości codziennie powinno się spożywać tyle samo posiłków, w zbliżonej porze dnia. Posiłki spożywane każdego dnia o danej godzinie powinny odpowiadać sobie pod względem wartości energetycznej i odżywczej. Życzyła uczniom zdrowia i żadnych problemów z otyłością i chorobami z nią związanymi.
< Poprzednia | Następna > |
---|