Sprawozdanie ze spotkania klas siódmych w ramach programu Szkoły promującej zdrowie.

Moduł: odżywianie

Dnia 30.10.2017r. klasy 7a i 7b brały udział w spotkaniu z p. Zofią Bielską z mławskiego sanepidu na temat: Zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży. Prowadząca omówiła i przedstawiła 10 zasad zdrowego żywienia. Podała dane statystyczne dotyczące dzieci otyłych z całej Polski – okazuje się, że jest ich najwięcej w województwie mazowieckim. Otyłość jest schorzeniem, które powoduje, że tłuszcz w talii podwyższa poziom niektórych hormonów, które mogą przyśpieszyć procesy nowotworowe, choroby krążeniowe, serca, cukrzycę. Przyczyną może być choroba, uwarunkowania genetyczne, przyjmowanie leków, a u 95% nadwaga i otyłość jest wynikiem przekarmienia, czyli spożywania większej ilości kalorii, niż wynosi zapotrzebowanie organizmu. Dlatego prawidłowe żywienie jest podstawą zdrowia każdego z nas, zwłaszcza dzieci i młodzieży.

2

Prowadząca podała 10 zasad prawidłowego żywienia:

  • Należy spożywać artykuły spożywcze z różnych grup żywności, wybierając z nich najbardziej wartościowe.
  • Należy pamiętać o codziennej aktywności fizycznej
  • Spożywać produkty zbożowe.
  • Spożywać produkty z grupy: mleko i produkty mleczne.
  • Spożywać produkty z grupy: mięso, drób, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych, orzechy.
  • Warzywa i owoce powinny być spożywane kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków oraz podjadania (co najmniej 5 porcji dziennie).        
  • Większość tłuszczów w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych.      
  • Należy ograniczać słodycze ze względu na to, że cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania tkanki tłuszczowej.
  • Zalecane jest ograniczanie spożycia soli kuchennej czy chlorku sodowego W racjonalnym żywieniu ogromną rolę odgrywa odpowiednia podaż płynów.
  • Dzieci i młodzież powinny pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody.

Prowadząca omówiła jak powinny odżywiać się dzieci w wieku szkolnym i młodzież,
z jakich produktów i potraw powinny składać się posiłki do szkoły. Przedstawiła zalecenia, które są przestrzegane przy sporządzaniu podstawowych posiłków: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.

1

Uczniowie bardzo uważnie słuchali, zadawali pytania związane z otyłością, z jej następstwami a w szczególności z zapobieganiem i leczeniem tej choroby.

Podsumowując zajęcia prowadząca stwierdziła, że zdrowie to dobrostan fizyczny i psychiczny, a nie tylko brak choroby. W miarę możliwości codziennie powinno się spożywać tyle samo posiłków, w zbliżonej porze dnia. Posiłki spożywane każdego dnia o danej godzinie powinny odpowiadać sobie pod względem wartości energetycznej i odżywczej. Życzyła uczniom zdrowia i żadnych problemów z otyłością i chorobami z nią związanymi.

 
ZPO nr 1 w Mławie
Reklama
BIP
Reklama
Reklama
Szkoła Promująca Zdrowie
Reklama
Przedszkole Promujące Zdrowie
Szkoła Zdrowego Żywienia
Reklama
Przedszkole z tradycjami
Reklama
Kreatywne przedszkole
Reklama
InstaLing
Reklama
Reklama
Zajęcia sportowe
Reklama
Reklama
Przedszkole Zdrowego Żywienia cert
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Promujemy sport
Reklama
Statystyka gości
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj78
mod_vvisit_counterWczoraj97
mod_vvisit_counterTen tydzień1003
mod_vvisit_counterPoprzedni tydzień794
mod_vvisit_counterTen miesiąc2701
mod_vvisit_counterPoprzedni miesiąc4765
mod_vvisit_counterRazem1305212

Online (20 minutes ago): 4
Your IP: 18.97.9.173
,
Today: Mar 21, 2025
Reklama