7W listopadzie uczniowie klas piątych na zajęciach technicznych wykonywali kanapki  zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Lekcje te były poparte wcześniejszą pogadanka na temat „Jestem tym co jem?- rola racjonalnego żywienia na co dzień”.  Celem spotkań było omówienie zasad odżywiania i jakie maja one wpływ na zdrowie, wzrost, harmonijny rozwój i dobre samopoczucie ucznia.  Prowadząca zwróciła uwagę na odpowiednią dietę i potrawy, jakie mają wpływ na sprawność fizyczną ucznia, jego aktywność, zdolność do nauki. Zwróciła również uwagę na najczęstsze problemy w zakresie żywienia  do których należą:

  • nieregularne spożywanie posiłków,
  • niejedzenie śniadania przed wyjściem do szkoły oraz brak drugiego posiłku  w szkole,
  • podjadanie między posiłkami, czyli „zapychanie się” bezwartościowymi i kalorycznymi produktami.
  • nadmierne spożywanie chipsów, frytek, cukierków oraz słodkich i gazowanych napojów prowadzi do nadwagi, coraz częściej obserwowanej wśród uczniów.

Następnie prowadząca omówiła 12 zasad prawidłowego odżywiania:

  1. Zawsze myj ręce przed posiłkiem
  2. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na
  3. Jedz o stałych porach i nie spiesz się
  4. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości
  5. Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać
  6. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb nie
  7. Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony
  8. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem
  9. Posiłek obiadowy to zapas energii na aktywne popołudnie
  10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem
  11. Czystą wodą gaś pragnienie
  12. Ruch na co dzień, słodycze od święta

Prowadząca omówiła nowy model żywienia, alternatywa dla piramidy – „mój talerz”.

Owoce  (kolor czerwony)talerz
Warzywa (kolor zielony)
Nabiał(kolor niebieski)
Produkty zbożowe (kolor pomarańczowy).
Produkty białkowe (kolor fioletowy)

Prowadząca wyjaśniła, co oznacza każdy kolor i jak powinno jedzenie być ułożone na talerzu.
Na kolejnych lekcjach uczniowie zgodnie z zasadami przygotowywali kanapki. Zadania wykonane przez uczniów były zdrowe, kolorowe i estetycznie podane. Uczniowie wykorzystali pieczywo ciemne, warzywa i owoce. Na koniec zajęć odbyła się konsumpcja sporządzonych potraw.
Opracowała J. Luciszewska

1

2

3

4

5

6

7




 
  

 
ZPO nr 1 w Mławie
Reklama
BIP
Reklama
Reklama
Szkoła Promująca Zdrowie
Reklama
Przedszkole Promujące Zdrowie
Szkoła Zdrowego Żywienia
Reklama
Przedszkole z tradycjami
Reklama
Kreatywne przedszkole
Reklama
InstaLing
Reklama
Reklama
Zajęcia sportowe
Reklama
Reklama
Przedszkole Zdrowego Żywienia cert
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Promujemy sport
Reklama
Statystyka gości
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj3
mod_vvisit_counterWczoraj40
mod_vvisit_counterTen tydzień464
mod_vvisit_counterPoprzedni tydzień175
mod_vvisit_counterTen miesiąc2760
mod_vvisit_counterPoprzedni miesiąc724
mod_vvisit_counterRazem1217563

Online (20 minutes ago): 1
Your IP: 18.221.98.71
MOZILLA 5.0,
Today: Kwi 20, 2024
Reklama