W listopadzie uczniowie klas piątych na zajęciach technicznych wykonywali kanapki zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Lekcje te były poparte wcześniejszą pogadanka na temat „Jestem tym co jem?- rola racjonalnego żywienia na co dzień”. Celem spotkań było omówienie zasad odżywiania i jakie maja one wpływ na zdrowie, wzrost, harmonijny rozwój i dobre samopoczucie ucznia. Prowadząca zwróciła uwagę na odpowiednią dietę i potrawy, jakie mają wpływ na sprawność fizyczną ucznia, jego aktywność, zdolność do nauki. Zwróciła również uwagę na najczęstsze problemy w zakresie żywienia do których należą:
Następnie prowadząca omówiła 12 zasad prawidłowego odżywiania:
Prowadząca omówiła nowy model żywienia, alternatywa dla piramidy – „mój talerz”.
Owoce (kolor czerwony)
Warzywa (kolor zielony)
Nabiał(kolor niebieski)
Produkty zbożowe (kolor pomarańczowy).
Produkty białkowe (kolor fioletowy)
Prowadząca wyjaśniła, co oznacza każdy kolor i jak powinno jedzenie być ułożone na talerzu.
Na kolejnych lekcjach uczniowie zgodnie z zasadami przygotowywali kanapki. Zadania wykonane przez uczniów były zdrowe, kolorowe i estetycznie podane. Uczniowie wykorzystali pieczywo ciemne, warzywa i owoce. Na koniec zajęć odbyła się konsumpcja sporządzonych potraw.
Opracowała J. Luciszewska
< Poprzednia | Następna > |
---|